Kickboksen informatie
Wil je meer weten over kickboksen? Lees dan snel verder! Je kan op deze pagina namelijk werkelijk van alles over kickboksen vinden.
Algemene informatie over kickboksen
Kickboksen is een sport die al ontzettend oud is. Het is alleen niet helemaal zeker wanneer kickboksen daadwerkelijk is ontstaan. Kickboksen heet overigens eigenlijk officeel Muy Thai, en is ontstaan in Thailand. Toen deze sport zich over de wereld verplaatste kreeg het de naam kickboksen. Kickboksen is in Thailand trouwens een ontzettend grote sport. Kickboksen, of Muy Thai zoals het daar wordt genoemd, is in Thailand misschien wel groter dan voetbal hier in Nederland is. Bij kickboksen mag je overigens gebruik maken van je vuisten, en van je benen.
De geschiedenis van kickboksen in Nederland
Kickboksen werd trouwens pas populair in Nederland rond de jaren 70 van vorige eeuw. Op 31 mei in 1976 werden de eerste officiële kickboks kampioenschappen in Nederland gehouden. Een aantal jaren later, in 1979 om precies te zijn, werd de Nederlandse Kick Boksing Bond opgericht (deze bond wordt ook wel de NKBB genoemd). In de jaren die volgenden groeide kickboksen steeds verder. Dit gebeurde ook in Nederland. Er kwamen zelfs een aantal Nederlandse kickboksers die wereldberoemd werden.
Bekende Nederlandse kickboksers
Nederland heeft al een hele hoop bekende kickboksers voortgebracht. Je kan hieronder een overzicht vinden van een aantal van deze bekende Nederlandse kickboksers.
- Peter Aerts
- Remy Bonjasky
- Murthel Groenhart
- Badr Hari (Badr Hari vertegenwoordig Marokko maar is geboren in Amsterdam hier in Nederland)
- Nieky Holzken
- Ernesto Hoost
- Ismael Londt
- Melvin Manhoef
- Alistair Overeem
- Tayfun Ozcan
- Robin van Roosmalen
- Gökhan Saki
- Semmy Schilt
- Rico Verhoeven
Beginnen met het leren van kickboksen
Wil je beginnen met kickboksen? Dat kan natuurlijk! Er zijn in Nederland namelijk een hele hoop sportscholen waar kickboks lessen worden gegeven. Ik zou dus eens kijken waar je bij jou in de buurt kickboks lessen kan volgen.
Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je niet in de buurt van een sportschool woont. Het is dan echter nog steeds mogelijk te leren kickboksen. Door de komst van het internet kan je namelijk vrijwel alles ook thuis leren. Ik heb daarom een aantal goede instructievideo’s hieronder geplaatst die je eventueel kan bekijken om de basis technieken van het kickboksen te leren. Deze video’s zijn trouwens wel in het Engels.
In de onderstaande video kan je zien hoe je thuis kan oefenen met kickboksen doormiddel van een boksbal.
Het is trouwens ook heel erg belangrijk dat voordat je gaat kickboksen ervoor zorgt dat je spieren goed opgewarmd zijn, en dat je deze goed hebt gestretcht. Ik raad je daarom ook aan om even de video hieronder te bekijken. Hierin wordt namelijk een goede warming up voor kickbokstrainingen voorgedaan.
Wat heb je allemaal nodig als je wil gaan kickboksen?
Als je wil gaan kickboksen heb je natuurlijk een aantal dingen nodig. Ik hier daarom even een overzicht gemaakt van alles wat je nodig hebt wanneer je gaat kickboksen. Zo heb je bijvoorbeeld handschoenen, handbandage en scheenbeschermers nodig. Je hebt ook gebitsbescherming (een bitje) en een tok nodig. Een tok is trouwens kruisbescherming.
Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om thuis de gaan kickboksen. In dat geval heb je ook tenminste één boksbal nodig.
Het is trouwens mogelijk om alles dat je nodig hebt wanneer je wil gaan kickboksen online te bestellen! Je hoeft hier dus niet eens de deur voor uit. Ik heb hieronder een overzicht gemaakt van al deze dingen. Alle onderstaande producten worden overigens aangeboden via www.bol.com.
Regels van het kickboksen
Zoals bij elke sport het geval is, heeft ook kickboksen een aantal verschillende (spel)regels. Het is zeer belangrijk dat je deze regels goed kent. Zeker wanneer je van plan bent om wedstrijden te gaan kickboksen!
Het is bij het kickboksen toe gestaan om de handen, de benen en de knieën te gebruiken om de tegenstander te raken. Bij sommige wedstrijden zijn ellebogen ook toegestaan. De meeste kickbokswedstrijden bestaan uit drie rondes van elk drie minuten. Tijdens deze rondes is het de bedoeling dat je jouw tegenstander zo vaak mogelijk raakt met goede stoten, trappen of knietjes. Hier krijg je namelijk punten voor toegekend. Als je meer punten dan je tegenstander haalt, wordt je uitgeroepen tot winnaar. De punten worden trouwens bijgehouden door de jury, en niet door de scheidsrechter.
Een kickbokswedstrijd kan echter ook beslist worden op knockout. Dit gebeurd wanneer een vechter zijn tegenstander zo hard raakt dat deze niet meer verder kan. Je krijgt trouwens 8 seconden om je te herstellen wanneer je knock out wordt geslagen. Als de scheidsrechter echter vermoedt dat je na deze 8 seconden nog steeds niet helemaal herstelt bent verlies je de partij alsnog.
Er zijn trouwens eens ook een aantal dingen die je absoluut niet mag doen tijdens een kickbokswedstrijd. Hieronder kan je een overzicht van deze dingen zien. Als je een van deze dingen toch doet krijg je puntenaftrek, of je wordt zelfs volledig gediskwalificeerd.
- Je mag tijdens een kickbokswedstrijd de tegenstander nooit bijten.
- Het is ook niet toegestaan om een kopstoot uit te delen.
- Spugen is ook niet toegestaan.
- Je mag ook nooit een armklem of worsteltechnieken gebruiken tijdens een kickbokswedstijd.
- Express slaan of schoppen in het kruis van de tegenstander mag ook niet.
- Het is ook verboden om nog na te trappen of te slaan wanneer de scheidsrechter al een stopteken heeft gegeven.
- Je mag verder ook nooit de touwen van de ring vastpakken.
- het is overigens ook niet toegestaan om op de achterkant van het hooft van je tegenstander te slaan.
De spelregels kunnen trouwens wel per organisatie een beetje verschillen. Let hier dus goed op als je een wedstrijd gaat kickboksen!
Kickboksklasse
Als je van plan bent om wedstrijden te gaan kicksboksen heb je te maken met een aantal verschillende niveau’s. Deze niveau’s worden ook wel klasse genoemd. Er zijn 5 verschillende klasse om precies te zijn.
Zorg er trouwens wel voor dat je zeker weet dat je klaar bent om deel te nemen aan een kickbokswedstrijd. Tijdens een officiële wedstrijd gaat het er namelijk soms hard aan toe.
In het overzicht dat hieronder te vinden is kan je zien welke kickboksklasse er allemaal zijn.
- De J-Klasse. Deze klasse is speciaal voor de jeugd.
- De N-Klasse. In deze klasse kom je terecht als je voor het eerst wedstrijden gaat kickboksen.
- De C-Klasse. Wanneer je (gemiddeld) drie wedstrijden hebt gewonnen in de N-klasse promoveer je naar de C-Klasse.
- De B-Klasse. Als je (gemiddeld) 6 wedstrijden in de C-Klasse hebt gewonnen kom je in de B-Klasse terecht.
- De A-Klasse. Wanneer je (gemiddeld) 8 partijen wint in de B-Klasse wordt je gepromoveerd naar de A-Klasse.
Voorbeelden van professionele kickbokswedstrijden
Ik raad je ook zeker aan om wedstrijden van professionele kickboksers te bekijken en te besturen als je zelf beter wil worden in kickboksen. In deze wedstrijden kan je namelijk de beste kickboksers ter wereld aan het werk zien. Hier kan je immens veel van leren! Ik heb hieronder daarom een aantal professionele kickbokswedstrijden op een rijtje gezet die je eventueel kan bekijken.
Wedstrijd 1: Gökhan Saki vs Rico Verhoeven.
Wedstrijd 2: Nieky Holzken vs Joe Valtellini.
Wedstrijd 3: Karim Ghajji vs Nieky Holzken.
Wedstrijd 4: Rico Verhoeven vs Jhontata.
Tot slot
Hopelijk heb je iets gehad aan alle informatie die in dit artikel is te vinden. Kickboksen is namelijk een ontzettend mooie sport, die ook nog eens heel erg goed voor je is. Dit komt onder andere omdat kickboksen super intensief is. Wanneer je bezig bent met kickboksen verbrand je dus ontzettend veel calorieën. Ik hoop daarom ook dat je door dit artikel bent geïnspireerd om te beginnen met kickboksen. Als je begint met kickboksen hoef je trouwens ook niet perse wedstrijden te gaan kickboksen. Je kan namelijk ook gewoon kickboksen om je conditie op pijl te houden, of om vet te verbranden.
Wil je trouwens meer van dit soort artikelen lezen? Dan raad ik je aan om ook mijn artikel over boksen te lezen! Hierin staat namelijk allerlei nuttige informatie over boksen.